HDL cholesterol brání organismus před nemocemi srdce a cév. Mnoho lidí má však hladinu této látky v těle velmi nízkou. Napovíme, co udělat pro zvýšení množství „hodného“ cholesterolu.
Stavitel i ničitel
Cholesterol je druhem tuku, který představuje důležitý stavební kámen pro řadu tkání a látek v našem těle. Krví putuje mezi játry (kde vzniká i zaniká) a orgány, ve kterých je jeho dodání potřeba. Na cestu je obalený „kabátkem” z bílkovin. Podle toho, jaký kabátek si cholesterolová částečka oblékne, s ní tělo i nakládá. Obal tak vlastně předurčuje její osud – to, zda bude cholesterol pracovat s námi, nebo proti nám.
Dva typy
Zatímco LDL částečky přenášejí cholesterol z jater do orgánů, HDL jej transportují opačným směrem. V organismu zdravého a správně se stravujícího člověka jsou oba tyto pochody v rovnováze. Když je ale cholesterolu v těle moc, začnou jej LDL částečky nechávat i tam, kde nemají – třeba ve stěně cév, kde přispívá k nebezpečné ateroskleróze. HDL částice jej odtud sbírají a odnášejí pryč, ne vždy to však stačí. Proto si LDL cholesterol vysloužil přízvisko „zlý” a HDL naopak „hodný”.
Kolik je příliš málo
Čím vyšší HDL cholesterol máme, tím lépe. Jeho hladinu lze zjistit z odběrů krve. Dolní hranice, pod kterou už je množství HDL nebezpečně nízké, činí:
- 1 mmol/l u mužů,
- 1,3 mmol/l u žen.
Když jsou krevní tuky v nepořádku, lékaři se zaměřují v první řadě na snížení LDL, tedy „zlého” cholesterolu. Zvýšení HDL cholesterolu je ale také podstatné a podpořit ho můžeme i sami.
Pohyb je nejlepší lék
Jak účinně pozvednout hladinu hodného cholesterolu?
- Hýbejte se. Snažte se většinu dní v týdnu stihnout alespoň 30 minut středně náročné aktivity. Nemusí to být přímo sport, rychlá chůze nebo fyzická práce se také počítá.
- Zanechte kouření. Kromě zvýšení HDL cholesterolu tím navíc odbouráte další rizikový faktor pro onemocnění srdce.
- Vyhýbejte se transmastným kyselinám. Ty se skrývají v nekvalitních tucích a v jídlech z nich vyrobených. Pozor hlavně na sladké pečivo, sušenky, smažená jídla nebo margaríny. Přednost dávejte zdravým tukům, zastoupeným v rybách, oříšcích či olivovém oleji.
- Alkoholu jen s mírou. Pro ženy a starší muže je ideální jedna sklenka vína či sklenice piva denně. Mladší muži si mohou dopřát dvakrát více. Větší množství alkoholu už je ale nezdravé.
- Nespoléhejte jen na léky. Některé přípravky na snižování krevních tuků zvyšují HDL cholesterol. Není ale jisté, že toto „umělé“ navýšení chrání také před srdečně-cévními nemocemi. Lepší je dosáhnout vyšší hladiny HDL cholesterolu přirozeně, tedy změnou životního stylu.
(luko)
Zdroje:
https://www.webmd.com/heart/how-to-boost-your-good-cholesterol