Dobrou kondici si nelze představit bez zdravého srdce a cév. Kardiovaskulární systém můžete podporovat různě – například si z pestré nabídky ovoce vybírat takové, které má v tomto směru prokazatelně příznivé účinky. Velmi pozitivní dopady nejen na srdce mají třeba borůvky.
Zázračné bobule
Málo kalorií, hodně živin a antioxidační účinky. To všechno nabízejí borůvky, které se právem řadí mezi ovoce chránící srdce i cévy. Může za to především vysoký obsahu látek zvaných flavonoidy. Tyto antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, před stárnutím a dalšími škodlivými změnami. Borůvky mají navíc také protizánětlivé účinky. A co přesně dokážou?
- Díky antioxidantům přispívají borůvky ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a ochraně cév.
- Podporují pokles vysokého krevního tlaku.
- Řada studií potvrzuje také jejich příznivý efekt na hladinu krevního cukru.
Složení, které tělo ocení
Antioxidanty ale nejsou to jediné, co borůvky nabízejí. Z jedné porce těchto plodů (cca 150 gramů) tělo získá:
- 4 gramy vlákniny,
- vitamin C (přibližně čtvrtinu doporučené denní dávky),
- vitamin K (více než třetinu doporučené denní dávky),
- mangan (látka důležitá pro metabolismus i ochranu cévních stěn).
Borůvky obsahují více než 80 % vody a v kombinaci s příjemně nasládlou chutí jsou ideální jako součást řady pokrmů i jako samostatná svačina.
Kolik borůvek si dopřát?
Rozsáhlá studie zkoumající přínos borůvek na srdečně-cévní systém konstatuje, že bychom měli toto ovoce zařazovat do jídelníčku pravidelně. Na kondici srdce působí borůvky pozitivně v množství alespoň tří hrstí týdně. Jen díky pravidelné konzumaci může toto lesní ovoce přispět k výraznému snížení rizika infarktu – až o 34 %.
- Denní dávka 50 gramů borůvek podávaná po dobu osmi týdnů může o 4–6 % snížit krevní tlak.
- Pravidelná konzumace bobulí pomáhá také některým mozkovým funkcím a zpomaluje projevy stárnutí.
- Po fyzické aktivitě přispívají borůvky k regeneraci svalů.
(pak)
Zdroj:
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries
https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-blueberries-and-strawberries-three-times-per-week