#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Mám hypertrofickou kardiomyopatii, ovlivní to nějak kvalitu mého života?

Mám hypertrofickou kardiomyopatii, ovlivní to nějak kvalitu mého života?

17. 10. 2024

Hypertrofická kardiomyopatie je srdeční onemocnění, které může mít řadu různých projevů. U některých osob se může jednat třeba jen o zdánlivé banality, jiní však musí bojovat i s život ohrožujícími stavy.

Porucha fungování srdeční svaloviny

Hypertrofická kardiomyopatie je onemocnění, které nejčastěji vzniká v důsledku určité genetické abnormality, která následně zapříčiní poruchu fungování srdeční svaloviny. Stěny srdečních oddílů (především levé komory) se v důsledku této choroby stávají tlustšími a zároveň i tužšími. Z tohoto důvodu se do srdce a následně do krevního oběhu dostává menší množství krve.

Přibližně u dvou třetin nemocných navíc dochází k tomu, že ztluštělá srdeční stěna omezuje tok krve z levé komory do aorty – mluvíme o tzv. obstruktivní formě hypertrofické kardiomyopatie.

U některých osob nemusí hypertrofická kardiomyopatie mít vůbec žádné projevy, typicky například v časné fázi choroby. Jedná se o takzvaně asymptomatické onemocnění. Není však vyloučeno, že se v průběhu dalšího života nějaké příznaky nerozvinou.

Jedna nemoc, více možných projevů

Příznaky hypertrofické kardiomyopatie mohou být různě závažné, podle konkrétních příznaků je pak také ovlivněna kvalita života. Mezi nejčastější projevy onemocnění patří:

  • Bolesti či nepříjemné pocity na hrudi (především v souvislosti s fyzickou aktivitou)
  • Dušnost (také především vázaná na námahu)
  • Únavnost
  • Pocit nepříjemného bušení srdce
  • Nepravidelnost srdečního rytmu – tzv. arytmie, které mohou být různě závažné. Osoby s hypertrofickou kardiomyopatií mají mimo jiné větší riziko, že se u nich rozvine fibrilace síní, což je typ arytmie, který může vést k tvorbě krevních sraženin. Ty se mohou dostat do krevního oběhu a ucpat zde krevní cévy, což například v mozku může vést k rozvoji cévní mozkové příhody neboli mrtvice.
  • Závratě
  • Pocity slabosti až krátkodobé ztráty vědomí (tzv. synkopy)
  • Otoky – především v dolních částech těla, v okolí kotníků, ale také v oblasti krčních žil

Všechny tyto příznaky jsou poměrně nespecifické a mohou se objevovat i u jiných (a různě závažných) stavů. Při jejich rozvoji je však vhodné žádné z výše uvedených projevů nezanedbávat a vyloučit, že se nejedná právě o toto onemocnění.

Někdy může přijít náhlý konec

S tím, jak hypertrofická kardiomyopatie postupuje, může docházet k dalším komplikacím. U malé podskupiny pacientů se může objevit i selhávání srdce a náhlé úmrtí. Udává se, že hypertrofická kardiomyopatie je dokonce jednou z nejčastějších příčin náhlého úmrtí u mladých lidí.

Jak léčba ovlivňuje život?

U asymptomatických pacientů někdy ani není nutné, aby užívali dlouhodobě nějaké léky. Pokud již dojde k rozvoji příznaků, může lékař doporučit podávání léků z několika lékových skupin.

Vedle toho je vhodné také upravit životní styl, především se vyhnout extrémní fyzické aktivitě a výkonnostním sportům. Současně je také vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu, nekouřit a zdržovat se alkoholových či drogových excesů.

Kvalita života záleží hlavně na příznacích

Prognóza hypertrofické kardiomyopatie je proměnlivá. Velká část pacientů má dobrou prognózu a je celoživotně bez rozvoje závažnějších projevů. Současně se však jedná o chronické onemocnění, u kterého není vyloučeno, že se nebude postupem času zhoršovat, což má negativní vliv nejen na aktuální fyzický stav, ale mnohdy také na psychiku dané osoby. Pokud se nedaří projevy onemocnění utlumit, může to být příčinou nižší kvality života a zdrojem finanční a sociální zátěže.

MUDr. Vlasta Buchmüllerová

Zdroje:

https://www.heart.org/en/health-topics/cardiomyopathy/what-is-cardiomyopathy-in-adults/hypertrophic-cardiomyopathy

https://www.solen.cz/pdfs/far/2024/01/07.pdf

   

Schvalovací číslo: CV-CZ-2400011