Mezi potravinami existují nemalé rozdíly. Zatímco některé organismus zatíží, jiné naopak pomáhají udržet tělesné i duševní zdraví. Těm nejprospěšnějším říkáme superpotraviny. Které bychom měli jíst v podzimních a zimních měsících?
Ořechy
Lískové, vlašské, kešu nebo para ořechy, kokos, mandle, … Skořápkové plody k zimě jednoduše patří. Jejich supersíla spočívá ve vysokém obsahu zdravých tuků, vlákniny, antioxidantů a minerálů. Pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a cukrovky, podporuje správné fungování trávicího ústrojí a zpomaluje přirozené stárnutí buněk.
Granátová jablka
Typicky vánoční ovoce, granátové jablko, ukrývá velké množství vitaminu C a řadu dalších látek, u kterých vědecké studie potvrdily protirakovinnou aktivitu. Nezapomeňte proto naservírovat granátové jablko jako dezert po štědrovečerní večeři a obohacujte jím jídelníček i po zbytek roku.
Batáty a dýně
Zdraví posílí i sladké brambory nebo dýně.
- Batáty se ve srovnání s klasickými bramborami chlubí nižším glykemickým indexem. To znamená, že hladina cukru v krvi po nich tolik nevyskočí, což ocení zejména diabetici. Obsahují rovněž velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro dobrý zrak.
- Zařazení dýně do jídelníčku se doporučuje jedincům s vysokým krevním tlakem. Chutné a dekorativní plody totiž vynikají vysokým podílem draslíku a naopak mají málo sodíku – proto pomáhají snižovat krevní tlak. Také dýňová dužina je plná antioxidantů, a uplatňuje se tak v předcházení srdečnímu infarktu a rakovině.
Koření
K zimním měsícům patří i vůně koření, hlavně skořice a hřebíčku. Ty jsou bohaté na látky působící proti zánětům. Blokují rozvoj zánětů v těle a tím upevňují celkové zdraví.
Správným výběrem vhodných potravin můžete předcházet řadě onemocnění. S jejich pomocí také urychlíte léčivé a hojivé procesy v případě, že se choroba již rozvinula. Superpotraviny je tak možné vnímat jako lék, který nám nabízí sama příroda.
(veri)
Zdroje: