#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Středomořská strava je pro srdce ideální

Středomořská strava je pro srdce ideální

8. 3. 2018

Máte rádi ryby, čerstvé ovoce a zeleninu? Pokud ano, je středomořská dieta to pravé pro vaše srdce a cévy. Aby vám nechyběly bílkoviny a vápník, dopřejte si občas i trochu kvalitního masa a kousek tvrdého sýra.

Středomořská strava je bohatá na ovoce a zeleninu, různá semena a celá obilná zrna, ryby a mořské plody, ořechy, luštěniny a olivový olej. Z dlouhého výčtu kladů této diety uveďme alespoň čtyři:

  1. Obsahuje hodně zdravých tuků, hlavně omega-3 mastných kyselin. Díky nim je jídlo chutné a nasytí. Kromě toho tyto tuky nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi nežádoucím způsobem, na rozdíl od nasycených tuků. Zdravé tuky najdeme právě v rybách, ořeších a olivovém oleji – pilířích středomořské kuchyně.
  2. Snaží se omezovat konzumaci jatečního masa, uzenin a tučných mléčných výrobků z průmyslově zpracovaného masa a mléka.
  3. Nezakazuje alkohol. Sklenku červeného vína denně dokonce doporučuje.
  4. Dodržet ji je snadné. Strava lidí ze zemí v okolí Středozemního moře nabízí pestré chutě a možnosti stravování a uplatňují se v ní všechny hlavní skupiny potravin.

Kuchyně, která chutná

Jedno jídlo o několika chodech ve středomořské dietě může vypadat takto:

  • zeleninová nebo fazolová polévka, popřípadě jejich kombinace v podobě polévky Minestrone,
  • celozrnné pečivo nebo chlebové placky,
  • grilované či dušené mořské plody,
  • vařená sezónní zelenina jako příloha,
  • salát z čerstvé zeleniny se zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje,
  • ovoce s jogurtem jako dezert.

Využijte všechny výhody

Vědci zjistili, že lidé, kteří dodržují středomořskou dietu, mají menší riziko:

  • rakoviny a úmrtí na zhoubné nádory,
  • srdečních onemocnění (infarkt a další),
  • kornatění tepen,
  • vysokého krevního tlaku,
  • Parkinsonovy nemoci,
  • Alzheimerovy demence.

Při dlouhodobé konzumaci středomořské stravy byste si však měli ohlídat následující skutečnosti:

  1. Dodržujte příjem vápníku. Středomořská dieta nezahrnuje mnoho mléka a mléčných výrobků, kromě některých sýrů a jogurtu. Proto věnujte pozornost příjmu vápníku. Jeho dobrými zdroji jsou třeba tvrdé sýry do 30 % tuku, sardinky i s drobnými kůstkami, luštěniny nebo brokolice.
  2. Šetřete s vínem. Červené víno je doporučenou součástí středomořské stravy, ale to neznamená, že to s ním můžete přehánět. Nepijte víc než jednu sklenku denně. Uvědomte si, že některé studie spojují pití alkoholu s rakovinou prsu, jícnu, ústní dutiny nebo jater.
  3. Zdokonalte se ve vaření. Abyste přínos středomořské kuchyně využili skutečně beze zbytku, je dobré oprášit kuchařské umění a naučit se vařit jinak – s novými surovinami a moderními postupy. Zkuste se třeba přihlásit do nějakého kurzu.

(juv)

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/mediterranean-diet/guide/